maanantai 2. tammikuuta 2017

Trees of Eternity: Hour of the Nightingale



Joulupaketista paljastui levy, Trees of Eternity. En ole kuullutkaan. Mitähän tämä on, genreltään kuulemma doom metallia. En minä nyt mielestäni NIIN raskasta musiikkia kuuntele...

Vaan tämä onkin todellinen helmi. Melodista, kaunista, sen verran särkijä päällä ja raskas tempo että kolahtaa. Ikuisuuden puut on metallimies Juha Raivion ja hänen alkujaan eteläafrikkalaisen avopuolisonsa Aleah Stanbridgen yhteisprojekti; jälkimmäisen elämän traaginen päättyminen luo vielä oman sädekehänsä musiikin ympärille.

Ekakuuntelulla olisin tittelöinyt tämän jonnekin "progressiivisen love metallin" suuntaan, mikäli sellaista on olemassa; nuorena paljon kuuntelemani "Synkän Arkipyhän" (nimitys Aku Ankasta!) perintöä vaaliva doom metal on mielestäni liian synkkä näin melodiselle musiikille.
Pidän kyllä raskaasta poljennosta, ja se tuntuu olevan suomalaisten makuun. Kai tässä on vähän HIM:iä ja Nightwishiäkin. Mutta myös jotain sakraalista, körttivirretkin ja niiden kaipaus tulevat mieleen.

Pidän myös kontrasteista. Raskaanpuoleisen poljennon vastapainona Aleahin ääni on kaunis, hauras, samettinen. Vilunväreet nousevat, mutta kokonaisuus ei todellakaan jätä kylmäksi.

Mietin, että joskus olen kuullut tämäntyylistä laulajaa. Assosiaatio tuli sitten mieleen yllättävästä suunnasta; kanadalaispoppari Sarah McLachlanin sumuinen ääni tulee hyvin lähelle. Levyn nimibiisi voisi aivan hyvin olla McLachlanin levyiltä.

Alkuun levy tuntui loppua kohden hiukan tasapaksulta, mutta sävyjä alkaa löytyä... Parhaat biisit so far ovat Eye of the Night ja The Passage, joiden melodialtaan tunteikkaan kauniita kertosäkeitä tekee mieli hyräillä jatkuvasti.

Valitettavasti levy ei saa jatkoa. Laulaja-Aleah kuoli levyn äänitysvaiheissa syöpään, vain 39-vuotiaana. Levyn avaava My Requiem, vahva kappale sekin, on tavallaan sielunmessu. Raivio päätti työstää levyn loppuun, ja se ilmestyi loppuvuodesta puolisen vuotta Aleahin kuoleman jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti