sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Arto Hiltunen: Johtamisesta

Vaimo oli tuonut omia töitään varten Arto Hiltusen kirjan Johtamisesta. Kun se oli pöydän nurkalla sopivasti, niin otin käteen ja aloin lueskella. Luin sen sitten parin illan ja yhden lentoreissun aikana.

Jopa oli hyvä kirja! Kansantajuista, sujuvaa; Hiltunen käy läpi johtamisen eri näkökulmia arkisen luontevasti. Mukana on esimerkkejä eri organisaatioista, myös valtionyhtiöistä ja säätiöistä. Hän pohdiskelee työntekijöiden palkitsemista, ja kokenut hallitushai kun on, niin hallitustyötäkin monipuolisesti.

S-ryhmän entinen pääjohtaja ja useiden hallitusten puheenjohtaja vaikuttaa mukavan nöyrältä. Ehkä se tekee kirjasta niin helppolukuisen. Johtaminen saadaan usein kuulostamaan rakettitieteeltä, joltain poikkeukselliselta, jonka vain harvat ja valaistuneet hallitsevat. Johtamisesta-kirja esittelee aihetta ihan tavallisena inhimillisenä ilmiönä.

Toki kirja on hänen edellisen johtamisopuksensa jälkeen jossain määrin tilkkutäkki, enkä ole aivan varma, olisiko tästä oppikirjaksi. Mutta pidin kyllä parempana kuin sädekehän päänsä päälleen saaneen Matti Alahuhdan Johtajuutta. Taidankin suositella perheen parikymppisille, joille yritysmaailma ja johtaminen vielä saattavat tuntua kovin etäisiltä ja vierailta.

Kiva lukea ison bisnesjohtajan kynästä tällaista tekstiä: "Muutaman vuoden välein (etujärjestöissä) pitää opetella uudet johtamiskäytännöt, koska puheenjohtajan tehtäviin tuppaa valikoitumaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuta toimintaansa organisaation vaatimusten mukaan, vaan edellyttävät alaisten mukautuvan heidän toimintatapoihinsa."

Poimin myös seuraavan sitaatin: "Ihminen viettää aikuisiästään työpaikalla yli neljäsosan. Hänellä on silloin oikeus olla olemassaoloonsa ja olosuhteisiinsa tyytyväinen ja motivoitunut." Niinpä! Pidän itse motivaatiota aivan keskeisenä käyttövoimana yrityksen menestyksen kannalta. Silloin kun se on kunnossa, ja yksilö tietää mitä häneltä odotetaan, niin tavoitetason voi laittaa vaikka parikymmentä pykälää ylemmäs.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti